Sağlık

Göz Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

  • Göz Kanseri Nedir? 

Göz çevresindeki dokularda, göz kapaklarında ve göz içerisinde yer alan iriste ve ağ tabakada ortaya çıkan kötü huylu tümörler göz kanserine neden olur. Gözde ortaya çıkan tümörlerin % 90 iyi huylu tümörlerdir. Göz küresinin büyük bir bölümünü oluşturan koroid yapısında meydana gelen kötü huylu tümörler göz kanserine neden olur. Göz hastalıkları sinsice ilerler. Düzenli göz kontrollerinde göz kanseri ve göz hastalıkları ortaya çıkar. Göz hastalıklarının erken teşhis edilebilmesi için göz hastalık belirtilerinin iyi bilinmesi gerekir. Erken tanı tedavi sürecinde başarı getirir. Göz çevresinde yer alan tümörler kötü huylu ise bu durum göz kanseri olduğunuz anlamına gelir. Kötü huylu tümörler yumuşak bir dokuya sahiptir. Kötü huylu tümörlere sarkom adı verilir. Kötü huylu tümörler bulundukları yere göre farklı belirtiler gösterir.

Göz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Göz kanseri ilk etapta belirti vermez. Göz kanseri olan kişilerin göz içinde ve göz çevresinde kızarıklıklar oluşur. Göz kapağı şişmeye başlar. Göz etrafı iltihap kapar. Göz kanseri olan kişilerin gözleri kaşınır. Göz bebeğinde belirgin bir şekil bozukluğu ortaya çıkar. Göz içinde yer alan iris tabakası kahverengiye dönüşür. Kişi artık bulanık görmeye başlar. Kişi ciddi görme kayıpları yaşar. Görüş alanında parlama, nokta ve çizgiler oluşur. Hastanın görüş alanı giderek azalır. Hastanın gözünde lekeler oluşur. Hastanın gözleri ışığa karşı hassasiyet kazanır. Gözün arkasında oluşan kanserlerde belirtiler oluşmaz. Bu kanser tipi rutin sağlık kontrolleri ile tespit edilir. Gözün sklera adı verilen beyaz kısmı kızarır. Göz kapaklarında şişlik ve hassasiyet artar. Gözün etrafında iltihaplanma ve buna bağlı kaşıntılar oluşur. Tümörün bulunduğu yerde, göz bebeğinin yuvarlak yapısı bozulur. Gözün renkli kısmı olan iris tabakada ortaya çıkan tümörler bazen kahverengi veya açık renkli kitler oluşturur. Tümör gözün arka kısmında ortaya çıkmışsa hastalık hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir.

Göz Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Göz dokularının kimyasallara maruz kalması, yüksek oranda radyasyon almak, ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, göz hücrelerinin sağlığının bozulması, sigara ve alkol tüketimi, genetik yatkınlık göz kanserinin oluşmasının temel nedenleridir. Vücudun farklı bölgelerinde oluşan kanserli hücrelerin göze ulaşması ile göz kanseri ortaya çıkar. Göz damar bakımından zengin bir organ olmasından dolayı kanserli hücreler göze kolayca yayılır.

Göz Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Göz kanseri tanısını erken koyabilmek için gözün düzenli sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Rutin muayene sırasında göz kapaklarının iç ve dış kısımlarında göz kanseri tespit edilir. Göz tansiyon ölçümü ve göz dibi muayenesi ile göz kanseri tanısı konur. Özellikle çocuklarda göz muayenesi aksatılmadan yapılmalıdır. Gözün detaylı fiziki muayenesi yapıldıktan sonra elde edilen bulgulara bakılarak göz kanseri tanısı yapılır. Göz tümörü için bir takım testler ve tetkikler yapılır. Ultrasonografi ile kitle varlığı tespit edilir.  Renkli fundus fotografisi ile gözde bulunan kitlenin büyüklüğü ve yeri saptanır.  BT ve MR görüntüleme yöntemleri ile tümör hücrelerinin yayılımı gözlemlenir.  Biyopsi uygulaması ile tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu tespit edilir.

Göz Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Göz kanser tedavisi hastanın yaşına, sağlık durumuna, kanser türüne, kanserin bulunduğu evreye ve kanserin yayılma gösterip göstermesine göre planlanır. Tüm bu etmenler belirlendikten sonra cerrahi tedavi, radyoterapi, göz ışın tedavisi (lazer), kemoterapi, protein tedavisi ve kriyoterapi yöntemleri kullanılır. Tümörlü doku göz içinde yer alıyorsa kanser başlangıç evresinde lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisinin etkisiz kaldığı durumlarda protein tedavisi uygulanır. Yayılım gösteren kanserli hücreler için radyoterapi yöntemi kullanılır. Göz arter yoluyla uygulanan kemoterapi ile yayılım baskı altına alınır. Görme kaybını önlemek adına göz kanserinin erken dönemde teşhis edilip tedavi sürecinin başlatılması gerekir.

Göz kanseri için uygulanan birçok cerrahi müdahale vardır. Bu müdahaleler tümörün büyüklüğüne, tümörün yayılım durumuna göre farklılık gösterir. Erken teşhis edilen kötü huylu tümörler cerrahi operasyonla alınır. Bu müdahale ile gözün işlevselliği ve şekli değişmez. Erken teşhis edilmeyen tümörlerde kişi görme kaybı yaşayabilir. Gözün renkli kısmının irisin cerrahi operasyonla alınmasına iridektomi denir. Göz küresinin dış katmanının cerrahi operasyonla alınmasına iridotrabekülektomi denir. Gözün tamamının operasyonla alınması olayına enükleasyon denir. Göz kapaklarındaki ve göz arkasındaki sinir ve kasların operasyonla alınmasına Orbital egzenterasyon denir. Lazer tedavisi ile gözde meydana gelen kanserli hücreler yok edilir. Radyasyon tedavisi ile kanserli hücreler öldürülür. Kemoterapi ilaçları ile göz kanserine neden olan tümörlü hücreler yok edilir.

Göz Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Göz kanserine yol açan birçok sebep vardır.  Göz kanseri radyasyona maruz kalan kişilerde görülür. Bilgisayar, telefon ve tablet kullanımına kısıtlama getirerek göz kanserinden korunabilirsiniz. Çok yüksek oranda radyasyona maruz kalmayın. Sigara ve alkol tüketimini azaltın. Düzenli göz sağlık kontrollerini yaptırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir