Sağlık

Mide Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri kanser türleri arasında en sık karşılaşılan 4. Kanser türüdür. Mideye yerleşen kanserli hücreler zamanla lenf bezleri, akciğer ve karaciğer gibi organlara yayılır. Mide kanseri mide mukozasında ortaya çıkan kötü huylu tümörün gelişmesi ile ortaya çıkar. Ülkemizde çok yaygın olarak karşılaşılan mide kanserinden her yıl dünya genelinde 800 bin insan hayatını kaybetmektedir. Mide kanseri erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte mide kanserinin teşhis ve tedavisi kolaylaşmıştır. Uzman kontrolünde doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve bu kanserle mücadele etmek mümkün hale geldi.

Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri erken dönemde belirti vermez. İlk göze çarpan belirti hazımsızlık ve şişkinliktir. Mide kanseri olan kişiler etli gıdalara karşı isteksizdir. Mide kanseri ileri safhalarda karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı ve yemek sonrası şişkinlik belirtileri verir. 40 yaş üstü hastalarda hazımsızlık ve kilo kaybı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Sindirim sistemi bozukluğu, mide ağrısı ve hazımsızlık şikâyetleri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden uzman doktora görünmek gerekir. Mide asidinin yükselmesi ile birlikte midede geğirme şikâyetleri görülür. Mide kanseri olanlar yemek yerken normalden daha erken sürede kendini doymuş hisseder. Uzun süren tokluk hissi kilo kayıplarına neden olur. Mide kanseri olanların mide içinde kanamalar oluşur. Sürekli kanamalar kişide kansızlığa anemiye neden olur. Kırmızı kan hücrelerinin azalması ile birlikte kişi nefes nefese kalır. Bazı vakalarda kişi kan kusar. Mide kanseri olan kişinin kan pıtılaşma oranı yükselir. Bu nedenle kişide ani göğüs ağrıları ve nefes daralması görülür. Bacakların şişmesi durumunda acil kan pıtılaşmasını önlemek için doktora görünmek gerekir. Mide kanseri olanlarda mide bulantısı ve yutkunma güçlüğü görülür. Mide bulantısı ve kusmaya göğüs kemiğinin altındaki kemik ağrısı eşlik eder. İlerleyen mide kanseri durumlarında dışkıdan kan gelir.

Mide Kanseri Kimlerde Görülür?

Mide kanserinin oluşmasında birçok faktör etkilidir. Sindirim sistemi organlarında başlayan rahatsızlık gelişerek mideye kadar ulaşır. Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar mide kanserini tetikler. Yanlış beslenme alışkanlıkları mide kanserine neden olur. Özellikle mangalda pişen et ve aşırı tuzlanan salamuraya yatırılan sebzeler mide kanserine neden olur. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu Akdeniz tipi beslenmektir. Organik ve taze sebze meyveler vücudu mide kanserine karşı koruru. H. Plori bakterisinin neden olduğu enfeksiyon durumları mide kanserine neden olur. Sigara ve alkol tüketimi mide kanserini tetikler. Mide Kanseri oluşmasında genetik faktör etkilidir.

  • Mide Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide kanserinde erken teşhis tedavi başarısı için büyük önem arzeder. Mide sorunu yaşayan kişiler erken dönemde uzman doktora sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Mide kanseri için teşhisi için endoskopi yöntemi kullanılır. Endoskopi ile ışıklı kamera içinde yer alan uzun tüp yemek borunuzu ve ince bağırsağınızı gözlemler. Anormal görülen yerler için biyopsi alınır. Endoskopi dışında kontraslı grafiler ve bilgisayarlı tomografi ile mide kanseri tanısı konur. Mide kanserinin diğer organlara yayılıp yayılmadığını anlamak için ileri testler yapılır. Bu testler ile uygun tedavi yöntemi belirlenir. Mide kanserinin büyüklüğünü ve yerini Bilgisayarlı tomografi ile, kanserin yayılıp yayılmadığını laparoskopik ve Mr ile anlaşılır. Mide kanser tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedavi belirlenir. Mide kanser tedavisinde multi disiplinler yaklaşım kullanılır. Tam donanımlı hastanede uzman ekip çalışması ile bu hastalık yok edilebilir. Erken evrede yapılan başarılı ameliyatlarla hastanın yaşam süresi arttırılır. Ameliyat esnasında hastanın midesinin bir bölümü alınır. Midesinin tümü alınan hastalarda bağırsaktan yeni bir mide yapılır. Hasta sonraki yaşamını bu şekilde devam ettirir. Bu şekilde yaşamaya devam eden hasta az ve sık yemek yemesi gerekir.

Mide kanserinde tümör lenf bezlerine sıçramışsa hastaya kemoterapi uygulanır. İkinci evrede başlayan mide kanserlerinde operasyon öncesi kemoterapi tedavisi uygulanır. Mide kanser tedavisinde hipertermi adı verilen sıcak kemoterapi uygulaması yapılır. Mide kanser ameliyatı 2 saat ile 5 saat arası sürer. Ameliyatla midenin büyük bir kısmı ya da midenin tamamı alınır. Mide ameliyatı sonrası hastalar küçük porsiyonlarda beslenmesi ve besinleri iyi çiğneyerek yemesi gerekir.

Mide Kanserinden Korunmak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Mide kanserinden korunmanın en önemli yolu beslenme alışkanlığımızı gözden geçirmektir. Kırmızı et, salamura besinler, çay ve tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. Mangalda etin pişme derecesi iyi ayarlanmalıdır. Fazla tuz kullanımı ete kansorejen özellik yükler. Tütsülenmiş et, balık, peynir ve salamura besinlerden uzak durun. Çiğ tüketilen et mide kanserine neden olur. Nitrat tuzları, hazır yiyecekler ve konserveler vücudu mide kanserine sürükler. Aşırı sıcak tüketilen çay yemek borusuna ve mide mukozasına zarar verir. İçtiğimiz suda yer alan çinko ve kurşun miktarı mide kanserini tetikler. Solunan havada yer alan talk ve asbestoz gibi gazlar da mide kanserine neden olur. C vitamin yönünden zengin besinler tüketmek mide kanserini önler. Düzenli egzersiz mide kanser riskini azaltır. Bol çeşit sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sigara içiyorsanız bir an önce sigarayı bırakın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinlerden uzak durun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir