Sağlık

Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğerimiz vücudumuzda deriden sonra en büyük ikinci organımızdır. Vücudumuzda akciğerin sağ alt tarafında yer alır. Karaciğerlerimizi alt kaburgalarımız korur. Karaciğerler sağ ve sol lob olmak üzere iki ana loba bölünmüştür. Her lob farklı segmentlere ayrılmıştır. Karaciğerlerimiz vücudumuzun kimya fabrikasıdır. Besinlerin depolanmasında aktif rol oynar. Vücut ihtiyaç duyduğu anda yağları enerjiye çevirir. Sindirim ve gıdaların emilmesine yardımcı olan safra üretiminden sorumludur. Proteinlerin yapılmasında ve kanın pıtılaşmasında önemli görevler üstlenir. Vücuttaki zararlı maddelerin yıkılmasında ve atılmasında rol oynar.

Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Karaciğerde birkaç kanser türü oluşabilir. En yaygın görülen kanser türü hepatosellürler karsinomadır. İntrahepatik kolanjiyokarsinoma ve hepatoblastoma gibi diğer karaciğer kanseri türleri daha az yaygındır. Karaciğeri olumsuz etkileyen bütün kanserler karaciğer kanseri kabul edilmez. Kanser eğer vücudun farklı bölgesinde başlayıp karaciğere ulaşmışsa bu kanserler karaciğer kanseri olarak kabul edilmez.

  • Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri olan hastalar ciddi kilo kayıpları yaşar. Hasta birkaç hafta iştah kaybı yaşar. Hasta çok az yemek yemesine rağmen kendini tok hisseder. Karın bölgesinde şişkinlik ve ağrılar meydana gelir. Hastanın cildi sarıya yakın bir renk alır. Hastanın idrarı soluk renklidir. Hastada nedeni bilinmeyen kaşıntılar meydana gelir. Hastada yüksek ateş ve terlemeler oluşur. Hastanın midesi bulanır ve çok sık kusmaya başlar. Hasta genel olarak kendini yorgun hisseder. Cilt ve göz akı sararmaya başlar. Hastanın dışkısı beyaz kirecimsi bir renge dönüşür.

  • Karaciğer Kanseri Kimlerde Görülür?

Karaciğer kanser riskini arttıran faktörler şunlardır:

  1. HBV ve HCV Kronik Enfeksiyon: Hepatit B, Hepatit C ve kronik enfeksiyon durumları karaciğer kanser riskini arttırır.
  2. SİROZ: İlerleyen ve geri dönüşü olmayan karaciğer tahribatları ve siroz karaciğer kanser oluşumunu tetikler.
  3. KALITSAL KARACİĞER HASTALIKLARI: Karaciğerde meydana gelen kalıtsal karaciğer hastalıkları karaciğer kanser riskini arttırır. Özellikle hemokromatozisi ve Wilson hastaları karaciğer kanserine daha kolay yakalanır.
  4. ŞEKER HASTALARI: Kan şekeri bozuk olan şeker hastalarında karaciğer kanseri yaygın olarak görülür.
  5. ALKOLİK OLMAYAN KARACİĞER HASTALIKLARI: Karaciğerde yağ birikmesi olanlar karaciğer kanseri için yüksek risk içerir.
  6. ALKOL TÜKETİMİ: Uzun yıllar her gün düzenli olarak ölçüsüz alkol tüketen kişilerin karaciğeri ciddi hasar görür. Bu da karaciğer kanser oluşumunu tetikler.
  • Karaciğer Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer kanser tedavisi, hastalığın evresine, hastanın yaşına, hastanın genel sağlık durumuna ve kişisel tercihlerine göre yapılır. Karaciğer kanserinde en yaygın olan tedavi yöntemi ameliyattır. Karaciğerdeki tümörleri almak için ameliyat yapılır. Tümör küçükse ve karaciğeriniz iyi durumdaysa ameliyatla karaciğerdeki tümörlü hücreler alınır. Karaciğer ciddi hasara uğramışsa bu sefer hastaya karaciğer nakli yapılır. Hastalıklı karaciğer alınır vericiden alınan sağlıklı karaciğer ile değişim yapılır. Karaciğer nakli sadece erken dönem karaciğer kanseri olan az sayıda hastaya sunulan bir seçenektir. Karaciğeri çevreleyen kanserli hücreler için lokal tedaviler yapılır. Karaciğer hücreleri ısıtılır. Bu yöntemle kanserli hücreler yok edilmesi amaçlanır. Karaciğer kanseri olan hücreler dondurulur. Tümörlü olan hücrelere alkol enjekte edilir. Alkol ile tümörlerin ölmesi sağlanır. Karaciğer kemoterapi ilaçları enjekte edilerek kanserli hücreler yok edilmeye çalışılır. Radyasyon dolu boncuklar karaciğere yerleştirilerek tümörlü hücreler yok edilir. Radyasyon tedavisinde amaç hücreleri küçülterek öldürmektir. Doktorlar enerjiyi sağlıklı dokulara vererek vücudun direncini arttırır. Karaciğer kanser tedavisinde hedefe yönelik ilaç tedavisi uygulanır. Tümör içinde yer alan spesifik anormallikle mücadele edilir. Hastadaki ağrıları ve ciddi hastalık belirtilerini hafifletmeye yönelik destekleyici bakım yapılır.

Karaciğer kanser tanısı koymak için bir dizi test yapılır. Kan testleri ile karaciğerde meydana gelen anormallikler anlaşılır. Görüntülenme testleri ile ultrason ve bilgisayarlı tomografi ile kanserli hücreler tespit edilir. İnceleme yapmak adına karaciğerden doku örneği alınarak labaravuar ortamında incelenir.

  • Karaciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Karaciğer kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  1. SİROZ RİSKİNİ AZALTIN: Siroz karaciğere ciddi zarar verir. Siroz riskini azaltmak için alkol tüketimine son verin. Kadınlar günde 1 kadeh, erkekler 2 kadehten fazla alkol tüketmemeye özen göstermelidir.
  2. SAĞLIKLI KİLODA KALIN: Mevcut vücut ölçünüzü koruyun. Sağlıklı ve dengeli beslenerek spor yapın. Kilo vermeniz gerekiyorsa aldığınız kaloriyi azaltıp egzersiz miktarını arttırın.
  3. KİMYASALLARA DİKKAT EDİN: Ev ve iş yerlerinde özellikle temizlik için kullanılan kimyasal maddelere dikkat edin.
  4. HEPATİT B AŞISI YAPTIRIN: Yetişkin ve çocuklar için % 90 koruma sağlayan hepatit B aşısını mutlaka yaptırın. Aşı bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler, yaşlılar ve çocuklara ciddi koruma kalkanı sağlar.
  5. KORUMASIZ CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEYİN: Partnerinizde HBV, HCV gibi enfeksiyonların bulaşmaması için cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmalısınız.
  • Karaciğer Kanser Türleri
  • PRİMER VE SEKONDER KANSER: Kanserin ilk oluştuğu organa ait hücre tipinin adıyla anılır. Kanserli hücreler primer alandan kopup vücudun diğer bölgelerine hareket eder. Bu duruma sekonder kanser denir. Hücreler hala primer kanser tipi hücrelerdir. Kanser orijinal hücre tipine uygun şekilde tedavi edilir.
  • HEPATOSELLÜR KARSİNOMA: Bu kanser türü en yaygın kanser türüdür. Her 100 karaciğer kanserinin 85inde bu kanser türü görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülür. Bu kanser türü ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir